23 Kasım 2013 Cumartesi

CECAFA Kupası 2013


Doğu ve Orta Afrika Futbol Federasyonları Konseyi'nin (CECAFA) düzenlediği CECAFA Kupası'nın 2013 ayağı 27 Kasım - 12 Aralık tarihleri arasında Kenya'da düzenlenecek. Turnuva, Afrika'nın en eski futbol turnuvası olma özelliği taşıyor.

Turnuva ilk olarak 1926 yılında Gossage Kupası adıyla düzenlenmişti. Bir sabun üreticisi William Gossage tarafından finanse edilen organizasyonun ilk ayağında Kenya Uganda'yı mağlup ederek ilk şampiyon olmayı başarmıştı. Kupa 1966'ya kadar bu adla devam etmiş ve 66-71 arasında Challenge Kupası adıyla organize edilmişti. 1972'de CECAFA'nın kurulmasıyla da bugünkü adını almıştı.

CECAFA Kupası o tarihten bu yana bazen kesintiye uğrasa da her yıl düzenlendi. Son iki yılın şampiyonu finallerde Ruanda ve Kenya'yı mağlup eden Uganda oldu. Uganda aynı zamanda son beş yılın dördünün şampiyonu. Son sekiz yıldır da her yıl en az yarı final oynamayı başarıyorlar. CAF ve FIFA'nın organizasyonlarında son yıllarda özellikle iç saha maçlarında iyi performanslar gösterseler de önemli bir başarı elde edemiyorlar. Ancak CECAFA'da son dönemde Uganda borusu ötüyor.

Toplam 13 şampiyonlukla Uganda CECAFA Kupası'nın en başarılı ülkesi. Onu beş şampiyonlukla Kenya, dört şampiyonlukla Etiyopya takip ediyor. Tanzanya, Malavi ve Sudan'ın üçer, Zambiya, Zimbabve, Zanzibar ve Ruanda'nın birer şampiyonluğu var. FIFA'ya 2011'de üye olan Güney Sudan turnuvaya ilk kez geçen yıl katılmıştı. Tam 23 kez katılan Somali'nin ise henüz bir yarı finali dahi yok. Zanzibar, katılımcılar arasında FIFA veya CAF'a üye olmayan tek takım konumunda.

Turnuvaya geçen yıl  Doğu Afrikalı bir bira üreticisi 450 bin dolar karşılığında sponsor olmuş ve kupanın adı CECAFA Tusker Kupası olarak değiştirilmişti. Bu yılki organizasyona 12 takım katılıyor. Uganda ve en sahibi Kenya şampiyonluğu en önemli favorileri. Ancak 2010'dan beri ilk kez turnuvaya katılan Zambiya da başarıya ulaşabilir. Zambiya, bu yıl içinde Güney Afrika Futbol Federasyonları Konseyi COSAFA'nın temmuz ayındaki turnuvasında şampiyonluğa ulaşmıştı.

Katılan 12 takımın grupları aşağıdaki gibi oluştu. Final maçı 12 Aralık'ta Nairobi'de gerçekleşecek.

A Grubu: Kenya, Etiyopya, Güney Sudan, Zanzibar
B Grubu: Tanzanya, Burundi, Somali, Zambiya
C Grubu: Uganda, Eritre, Ruanda, Sudan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder