23 Mayıs 2013 Perşembe

Tayland futbolunun umudu Buriram United



Tayland ekibi Buriram United, Asya Şampiyonlar Ligi İkinci Tur'unda Özbekistan'dan Bunyodkor'u geçerek çeyrek finale yükseldi ve adını devler arasına yazdırdı. Böylece, 2003'te BEC Tero Sasana'nın ardından ilk kez bir Tayland takımı Asya'nın Kupa 1'inde son sekize kalmayı başardı.

Turnuvaya ön elemelerde başlayan altı takımdan biri olan Buriram, bu turda Avustralya'nın Brisbane Roar takımını golsüz biten maçın ardından penaltılarla geçmişti. Seul FC, Jiangsu ve Vegalta Sendai ile aynı gruba düşüp ilk iki mücadelesi veren Buriram, son maçında üst tura çıkmayı garantileyen Seul'ü yenememiş, ancak ikincilik için yarıştığı Vegalta Sendai Çin ekibine kendi sahasında kaybedince tur Tayland temsilcisinin olmuştu. Grupta sadece bir maç kazanan Buriram, dört beraberlikte ikinci tur vizesini kapmıştı.

İkinci turda Özbekistan'ın güçlü Bunyodkor takımıyla eşleşen Buriram, içerideki ilk maçı 2-1 kazanmanın ardından en iyi bildiği şeyi yaptı ve Taşkent'teki rövanşı 0-0'a bağladı. Böylece Tayland futbolunun son yıllardaki en büyük başarısı gelmiş oldu.



Buriram United, 1996'dan beri organize edilen Tayland Premier Ligi'nde 2008 ve 2011'de olmak üzere iki şampiyonluk elde etti. 10 haftası geride kalan 2013 sezonundaysa lider Mouangthong United'ın gerisinde zirve takibini sürdürüyor.

Tayland'ın gururu Ziraat Bankası

2003'teki BEC Tero Sasana'dan beri Şampiyonlar Ligi son sekizinde Taylandlı olmadığını belirtmiştim. Her ne kadar Asya Şampiyonlar Ligi şimdiki statüsüne 2003'te geçmiş olsa da Tayland futbolunun önceki başarılarına da göz atmak gerek. 2000 yılında Sinthana son sekize kalma başarısını göstermişti.

Tayland futbolunun en parlak günleriyse 90'lı yılların ortalarında yaşanmıştı. Daha sonra ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle kapanmak zorunda kalan Tayland Ziraat Bankası, 1994 ve 1995'te Asya'nın en büyüğü oldu. Takım, başarılarının ardından 1986 ile 2000 yılları arasında düzenlenen ve UEFA ile CONBEMOL arasındaki Kıtalararası Kupa'ya alternatif olan Afro-Asya Kupası'nda mücadele etmeye hak kazandı. Asya ve Afrika'nın en büyük iki ekibinin çift maçlı finalde karşılaşması üzerinden düzenlenen organizasyonda Ziraat Bankası, 1994'te Mısır'ın Zamalek takımını gol averajıyla geçerek o yıl Asya ve Afrika kıtalarındaki en iyi takım olduğunu kanıtladı. Bir sonraki yıl Tunus'un Esperance'ı karşısına çıkan takım bu sefer umduğunu bulamadı ve toplamda 4-1'lik skorla rakibine geçildi. Yine de iki Şampiyonlar Ligi, bir de Afro-Asya Kupası şampiyonluğu, o tarihlerde henüz bir profesyonel futbol ligi bile olmayan Tayland'dan bir takım için fena başarı olmasa gerek. Ziraat Bankası ile yaşanan Tayland futbolunun altın günlerine, Buriram United'ın erişip erişemeyeceğini hep birlikte göreceğiz.

Aşağıda, 7 Ekim 1995 tarihinde oynanan ve Esperance'ın Ziraat Bankası'nı 3-0 yendiği maçın görüntülerini bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder