2 Mayıs 2013 Perşembe

Brezilya kulüplerinin gelir dağılımı



Tabloda Brezilya Serie A kulüplerinin yıllık gelir dağılımı var. "TV" yazan ilk sütun, içinde mobil cihazlar ve internetin de yer aldığı yayın hakları gelirleri. Merchandising ve pazarlama gelirleri ikinci sütunda. Bilet gelirleri üçüncü sütunda. Dördüncü sütun, ilk üç sütunun toplamını ifade ediyor.

Tabloda ilk göze çarpan yayın hakları gelirlerinin yüksekliği. Yani Avrupa'nın hemen her ülkesinde olan durum Brezilya'da da geçerli: Yayın hakları maalesef bir kulübün bağımlı olduğu en büyük kalem. Brezilya özelinde yayın gelirinin son üç yılda artış gösterdiğini de ekleyelim. Gelirlerin en ideal dağılımı, üç ana kalemin birbiriyle homojen şekilde paylaştırılmasıdır ancak bu duruma Brezilya'da da rastlayamıyoruz. Beş büyük lig  içinde İngiltere Premier Ligi ve İtalya Serie A bu alanda makasın en farklı olduğu ligler. Türkiye Süper Ligi de bu yolda emin adımlarla ilerliyor.

Listede ilk üç sıra geçen yılla aynı. Sadece Corinthians'ın Nike ile olan anlaşması, kulübün gelirlerinde bir artışa sebep olmuş durumda. Aynı zamanda Lucas'ın transferinin listeye dahil edilmediğini de ekleyelim. Şayet transfer hesaba katılsaydı, Sao Paulo listede ilk sırada yer alacaktı.

Brezilya'da kulüpler fena gelirler elde etmiyor. Ancak borçlarının oranının da yer aldığı bir tabloya erişsek sanırım durumun vahameti fena halde ön planda yer alacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder