23 Nisan 2013 Salı

Messi Kosova'ya karşı!


Geçtiğimiz hafta Brüksel'de toplanan Sırp ve Kosovalı yetkililerin ilişkileri normalleştirme anlaşmasını parafe etmelerinin ardından gözler Kosova futbolunun geleceğine çevrilmişti. Konuyla ilgili bir iyi haber de toplantının hemen ardından geldi:. Arjantin Milli Takımı, bu yaz Kosova ile bir milli maç yapmaya hazırlanıyor.

Meksika kaynaklı sipse.com sitesinin haberine göre Arjantin, 14 Haziran'da Meksika'nın güneyindeki Quintana Roo eyaletinin turistik yerleşim birimi Cancun'da Kosova ile bir maç yapacak. Maçta, Lionel Messi ve Gonzalo Higuain gibi milli takımın pek çok as oyuncusu da forma giyecek.

Geçtiğimiz hafta anlaşmanın parafe edilmesinin ardından Kosova Dışişleri Bakan Yardımcısı Petrit Selimi, ülkesinin Birleşmiş Milletler üyeliği hayalinin sürdüğünü belirterek, "Sanırım Kosova'daki pek çok genç takımlarını Avrupa şampiyonalarında izlemeyi veya müzik gruplarını Eurovision'da görmeyi çok istiyordur." ifadelerini kullanmıştı.

FIFA, geçtiğimiz Mayıs ayında düzenlediği toplantıda Kosova takımlarına diğer FIFA üyeleriyle dostluk maçına çıkabilme izni vermişti. Ancak Sırbistan Futbol Federasyonu ve UEFA'nın baskıları sonucu geri adım atan FIFA, bu izni geri almak durumunda kalmıştı. Kosova topraklarında yapılacak uluslararası müsabakaların Sırp yetkililerin iznine tabi olması gerektiğini karar bağlamıştı.

Mevcut statüde herhangi bir FIFA üyesiyle maç yapması mümkün olmayan Kosova, 97 Birleşmiş Milletler ülkesi tarafından (ülkelerin yüzde 50'sinden fazlası) tanınıyor. Söz konusu 97 ülke, FIFA üyesi 209 topluluğun 118'inin bağlı olduğu devletleri oluşturuyor. Kosova'yı tanıyan Avrupa Birliği ülkesi adedinin 22 olduğunu da ekleyelim. Kosova ve Sırbistan arasında yapılan anlaşma FIFA'ya geri adım attırır ve üyelerine karşı dostluk maçına çıkma hakkını geri verdirtir mi bilinmez. Ancak Sırp yetkililer, yapılan anlaşmanın Kosova'nın egemenliğini tanımak anlamına gelmediğini, Bosna Hersek ile Bosna Sırp Cumhuriyeti arasındaki statünün bir benzerinin devrede olacağını ifade etti. Daha anlaşmanın beyaz dumanı dağılmadan yapılan bu açıklama, adeta Sırpların taviz vermeyeceğinin habercisi gibi. Kosova Arjantin için harika rakip. Ancak 14 Haziran'a iki aydan az zaman kalmışken Messi ve arkadaşları ne olur ne olmaz diyerek bir rakiple daha anlaşsalar fena olmaz. Elbette daha "tanıdık" olması şartıyla. Takvimi boş geçmemek adına.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder