20 Haziran 2011 Pazartesi

Güney Sudan sahaya çıkıyor



Güney Sudan Milli Futbol Takımı, bağımsızlık sonrası ilk milli maçına hazırlanıyor. Bağımsızlığına resmi olarak 9 Temmuz 2011'de kavuşacak Güney Sudan, ilk maçını da aynı gün Kenya'nın Harambe Stars takımına karşı oynayacak. Federasyon genel sekreteri Rudolf Andrea Ujika, 40 kişilik futbolcu kadrosunun belirlendiğini ve takımın, Güney Sudan'daki Orta Ekvatorya eyaletinde yapacağı kamp ile maça hazırlanacağını belirtti.

Sudan'ın güney bölgesinde de-facto halinde varlığını sürdüren Güney Sudan, 2005 yılında özerkliğini ilan etmişti. 9 Ocak 2011 günü tam bağımsızlık için referanduma giden Güney Sudanlılar, %98.83'lük bir oranla ayrılmaya "evet" dedi. Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in de referandumu tanıdığını belirtmesiyle, dünyanın 194. devletinin kurulmasının da önü açılmış oldu. Sudan ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya, İspanya, Rusya, Türkiye gibi 20 BM üyesi ülkenin de tanıdığını açıkladığı Güney Sudan'ın bağımsızlık günü 9 Temmuz 2011 olacak. Ülkenin ilk devlet başkanı Salva Kiir Mayardit, başkenti ise Juba olacak.

Güney Sudan Futbol Federasyonu da geçtiğimiz 8 Nisan tarihinde kuruldu ve yönetim kurulunu yeni kurulacak devletin Gençlik ve Spor Bakanı Makuac Teny Youk belirledi. Toplam 17 üyeden oluşan federasyonun başkanlığını Oliver Mori Benjamin yapıyor. Federasyonun ilk hedeflerinden biri, CECAFA, CAF ve FIFA gibi bölgesel, kıtasal ve küresel federasyonlara tam üyeliği gerçekleştirmek.CAF başkanı Issa Hayatou da şubat ayında yaptığı açıklamada, federasyona yeni bir üye katmaya hazır olduklarını belirterek, "Durumu araştırmak üzere bir delegasyon ekibi göndereceğiz ve onların hazırlayacağı rapora göre harekete geçeceğiz." demişti.

Federasyon tarafından daha önce bölgenin takımlarından Kator'da çalıştırıcılık yapmış Dr. Sally Samuel Lolako bütün milli takımların genel menajerliğe atanırken; Dr. Sally'nin asistanlığını yapmış ve 15 yıllık antrenörlük tecrübesi olan Malesh Soro, milli takım teknik direktörü oldu. 9 Temmuz'daki maça kadar takımı, Malesh Soro hazırlayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder