12 Eylül 2013 Perşembe

Faroe Adaları iki yılda 66 basamak geriledi


Son açıklanan FIFA klasmanında Faroe Adaları, yedi sıra düşerek 182'nci basamakta kendine yer buldu.

Teknik Direktör Lars Olsen'in göreve geldiği Kasım 2011'de, ülke 116'ncı sıradaydı. Böylece Olsen döneminde Faroe Adaları tam 66 basamak gerilemiş oldu.

Bu ayki gerilemede, 9 Eylül 2009'da oynanan Litvanya maçının değerlendirme dışı kalmasının etkisi oldu. Dünya Kupası elemesi olarak oynanan ve Faroe Adaları'nın 2-1 kazandığı maç, ülkeyi o ay tam 41 basamak yukarı taşımış ve tüm dünyada en çok gelişim gösteren ülke yapmıştı.

Lars Olsen göreve 2014 Dünya Kupası elemeleriyle başladı. Bu süreçte ikisi de İzlanda ile olmak üzere iki dostluk maçı yaptılar. Ancak bu iki dostluk maçını ve sekiz eleme maçının tamamını kaybettiler.

Açıkçası aldıkları sonuçlar çok da kötü sayılmazdı. Grupta İsveç'e iki maçta 2-1 ve 2-0'lık skorla kaybettiler. Bu hafta ağırladıkları Almanya'dan biri ofsayt aromalı biri de penaltıyla uzaktan yakından alakası olmamasına rağmen penaltıdan iki gol yediler ve maçtan koptular. Puan alma ihtimalleri olan iki Kazakistan maçının ilkinde deplasmanda öne geçtiler ancak 2-1 kaybettiler. Önlerinde iç sahada oynanacak bir Kazakistan maçı daha var. Kazakistan veya daha sonra oynanacak iç sahadaki Avusturya maçında puana erişeceklerini düşünüyorum. Böylece en son Euro 2008 elemelerinde yüzleştikleri grubu puansız bitirme tehlikesi ortadan kalkacaktır.

182'nci basamak, Vanuatu'nun, Madagaskar'ın, Samoa'nın, Aruba'nın ve dahasının arkasında yer almak demek. O Madagaskar ki seyahat masraflarını karşılayamayacağından ötürü Dünya Kupası elemelerinden çekilmiş bir ülke. Bu durum elbette FIFA klasmanının doğruluğunu sorgulatan bir etmen. Faroe Adaları bu saydığım ülkelerin hepsini kayıtsız şartsız yener demiyorum elbet. Ancak şunu söylemek gerek ki Faroe Adaları nüfusu 50 bin ve altı olan ülkeler içinde futbol kültürünü en yaygın yaşayan ülkedir. Wenger'in öne sürdüğü Avrupa'nın küçük takımlarını birbirleriyle oynatarak diğerlerinin önüne çıkarma düşüncesi gerçek olsa, Faroe Adaları muhtemelen ilk 100'e yaklaşacak belki de tarihinde ilk kez ilk 100'e girebilecekti. Ancak bir milli takımın esas amacı FIFA klasmanında tepeye yükselmek mi, yoksa ülkeyi diğerlerine karşı temsil edebileceği tek alan olan futbolda elinden geleni yapmak mı. Faroe Adaları'nın güçlülerle oynama hakkının elinden alınmadığı, Ibrahimovic'lerin, Mesut Özil'lerin Torsvollur'a ziyaretlerinin kesilmeyeceği bir dünyada 207'nci sırada bile olmak onlar için bir şeyi değiştirmeyecektir. Zaten Almanya'ya kafa tutabileceklari başka hangi alan var ki dünyada.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder