16 Temmuz 2013 Salı

Dinamo Tiflis - EB/Streymur

                    

FC Dinamo Tiflis - EB/Streymur
16.07.2013
19:00

 EB/Streymur'un bu akşamki rakibi Dinamo Tiflis, sadece Gürcistan'ın değil, Sovyetler Birliği tarihinin de en güçlü takımlarından biriydi. 1964'te ilk Sovyet Ligi şampiyonluğunu elde ettikten sonra, o zamanki tüm Sovyet kulüpleri gibi Avrupa kupası maçlarına katılmamışlardı. Ancak rivayet o'dur ki, o sene Şampiyon Kulüpler Kupası'na katılsalari Avrupa'da süregelen İtalyan-İspanyol hükümranlığını yıkacak tek takım Dinamo Tiflis'tir.

1978'de ikinci ve son Sovyet Ligi şampiyonluğu gelir. Beş lig ikinciliği, iki de Sovyet Kupası kazanırlar. 1981'de finalde Carl Zeiss Jena'yı yenerek Kupa Galipleri Kupası'nı da Tiflis'e götürdüler.

1990'da Gürcü kulüpleri, Sovyet Liglerinde yer almama kararı alınca, yeni kurulan Gürcistan Ligi'nin ilk sezonu başlar. Söz konusu dönem Dinamo Tiflis'in de yeniden doğuşuna işaret eder. İlk on sezon Gürcistan'da onların borusu öter. 24 sezonu geride kalan Gürcistan liglerinde 14 şampiyonlukla açık ara zirvedeler. Gürcü futbolu deyince akla gelen isimlerin çoğu, Temur Ketsbaia, Kakha Kaladze, Giorgi Kinkladze, Şota Arveladze, Dinamo Tiflis tedrisatından geçtiler.

Ancak son dönemde Dinamo Tiflis'in Gürcistan Ligi'ndeki hakimiyeti kırıldı. Geçtiğimiz sezonu zirvede bitirerek dört yıllık şampiyonluk hasretine de son verdiler. Son iki sezonda arkasında bir maden şirketi olan yeni kurulan Zestafoni iki şampiyonluk elde etmişti. Bir gıda şirketi tarafından desteklenen WIT Georgia' da son dönem şampiyonlarından. Dinamo Tiflis, 2008'den beri ilk kez Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edecek. Maç, onlar için çok önemli.

Faroe Adaları takımları daha önce sadece bir kez, B36 Torshavn ile bu aşamaya gelmişler ancak Fenerbahçe'yi geçememişlerdi. Bu maça Dinamo Tiflis hazır. Ancak EB de hazır. Faroe Adaları futbol tarihinin kulüpler düzeyindeki en önemli maçı olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder