27 Temmuz 2013 Cumartesi

Belize futbolunda şikeye yer yok

Woodrow West - Ian Gaynair

CONCACAF Gold Cup'ta Amerika Birleşik Devletleri - Panama finalinin adı kondu. Chicago Soldier Field'da oynanacak finali 60 binden fazla kişinin tribünden izlemesi bekleniyor. Ancak bu 60 bin kişi arasında yer alacak iki kişi orada bulunuş amaçlarıyla diğerlerinden ayrılıyor. Turnuvadan ilk turda elenen Belize Milli Takımı'nın iki oyuncusu, Ian Gaynair ve Woodrow West, Orta Amerika Futbol Federasyonu Başkanı Rafael Tinoco tarafından finali yerinde izlemeye özel olarak davet edildi. Bu ödülü hak etmelerini sağlayan olaysa, Gold Cup'daki bir maçta şike yapmaları için kendilerine önerilen parayı reddetmeleri.

Gold Cup'ın ilk turunda oynadıkları üç maçta puan alamayarak elenen Belize, gerçekten de turnuvanın en zayıf takımı konumundaydı. Tarihinde ilk kez katıldıkları turnuvaya çıkmaları bile, bu yıl içerisinde düzenlenen Copa Centroamericana'da aldıkları tek galibiyetle gerçekleşti. Gruplarındaki son maçın 90+1'inci dakikasında attıkları golle Nikaragua'yı yenmeleri, onları gruptan çıkarmış ve tarihlerinde ilk kez Gold Cup yolcusu yapmıştı. 20'si kendi liginde, 2'si Honduras liginde, biri de NCAA'de forma giyen 23 kişilik bir kadroyla bu büyük turnuvaya gelmişlerdi.

Hikaye haziran ayında başlıyor. Belize, turnuva hazırlıkları kapsamında Guatemala ile bir hazırlık maçı oynamak için bu ülkeye gittiğinde bir adam, takıma yakınlaşmaya başlıyor, bazı oyuncularla iletişim kuruyor. Oyunculara Belize için oynamanın nasıl bir his olduğunu soruyor, bir gün ülkeyi ziyaret etmek istediğini söylüyor.

Gold Cup başlayıp Belize, Amerika Birleşik Devletleri ile Portland'da oynamaya hazırlandığı sırada aynı adam yeniden ortaya çıkıyor. Oyuncularla bir alışveriş merkezinde buluşmak istiyor. Üç oyuncu, Ian Gaynair, Woodrow West ve Andres Makin ile AVM'de buluşan adam, bu isimlere Amerika maçıyla ilgili olarak para teklif ediyor. Teklif edilen paranın miktarı ve maçın sonucunun ne yönde değiştirmesinin istendiği bilinmiyor. Ancak sonuçtan ziyade yenilecek gol sayısıyla ilgili bir öneri sunulduğu tahmin ediliyor. Teklifi reddeden oyuncular durumu takım yetkilileriyle paylaşıyor. Daha sonra kendilerini ziyaret eden bir CONCACAF yetkilisi oyunculara şike suçundan şüpheli bir adamın fotoğrafını gösterince, oyuncular fotoğraftaki adamı hemen tanıyor.

Ian Gaynair, daha sonra 7 News Belize'ye yaptığı açıklamada şu sözleri kullanıyor: "Ona parayı alamayacağımızı söyledim. Çünkü arkamızda bir ülke var. Para için ülkemizi satamazdık. Belki Belize'de çok para kazanmıyoruz. Fakat hâlâ önümüzde bir gelecek ve bir kariyer var."

Ülke federasyonu Belizeli oyunculara Gold Cup'ta yer aldıkları her gün için 75 dolar, her maç için 250 dolar, turnuva katılımı için de 2 bin 500 dolar gibi düşük primler ödüyordu. Kadrodaki oyuncuların hepsi profesyonel değil ve federasyon, internet sitesi aracılığıyla turnuvanın masraflarının karşılanması için bir bağış kampanyası yürütüyor. Hatta takım üyeleri barbekü partileri gibi organizasyonlar düzenleyerek takıma fon yaratmaya çalışıyor.

Belize, söz konusu maçta Amerika Birleşik Devletleri'ne 6-1 kaybetti. Gaynair, West ve Makin kendilerine yapılan şike teklifini kabul etseydi de muhtemelen sonuç farklı olmayacak, belki Belize üç-beş fazla gol yiyecek, ancak sonunda oyuncular hayatlarının geri kalanını maddi refah içinde geçireceklerdi. Bu üç adamın takımı belki Gold Cup'ta maç kazanamadı. Ancak takım arkadaşlarının alın terine, vatandaşlarının hayatlarında ilk kez yaşadıkları heyecana saygı duyarak; mesleki onurlarının endüstriyel futbol düzeni içinde yitip gitmesine engel olarak, zaten en büyük turnuvayı kazanmışlardı. Belize'nin seri başı, Türkiye'nin daima son torbasında yer alacağı turnuva...

Ian Gaynair - Landon Donovan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder