12 Mart 2013 Salı

Son 11 yılın en önemli maçı




Galatasaray tarihinin son 11 yılının en önemli maçı bugün oynanacak. Schalke 04 deplasmanında alınacak galibiyet Şampiyonlar Ligi çeyrek finali bileti anlamına geliyor. Peki bu maçtan önce Galatasaray'ın son 11 yıllık süreçte en önemli maçı olarak gösterilecek maçı hangisiydi? 

Lig ve kupa maçlarını doğrudan eleyebiliriz. Örneğin 2008-2009 sezonunun başında Şampiyonlar Ligi ön elemesinde Steaua Bükreş'e elendikten sonra o yıl Galatasaray 34'te 34 yapıp ligi şampiyon bitirse bile o sezon benim için başarısızdır. Avrupa'daysa Galatasaray bu süre zarfında toplam dört kez yılbaşı sonrasını görme şansı yakaladı. 2004'te Villarreal, 2008'de Bayer Leverkusen, 2009'da Bordeaux ve Hamburg ve 2010'da Atletico Madrid ile olan Europa Lig eşleşmeleri. Deplasmanda alınan 1-1'in rövanşında kazanılması durumunda Europa Lig'in çeyrek finaline çıkılacak olan ancak 3-2 kaybedilen Hamburg maçı bu süreçte en önemli maç olarak görünüyor. Ancak hiçbiri Schalke 04 maçıyla kıyas kabul edilemez. Galatasaray en son 19 Mart 2002'te bugünkü Schalke 04 maçı muadilinde bir maçta sahadaydı. Rakip Ali Sami Yen Stadı'da Barcelona'ydı. 


Şampiyonlar Ligi ikinci tur grubunda Barcelona, Liverpool ve Roma ile eşleşen Galatasaray ilk beş maçtan beraberlikle ayrılmıştı. İstanbul'daki Roma maçının son dakikasında Mondragon'un çıkışı sonrası Emerson'un golü, ilk yarısında 2-0 öne geçilmesine rağmen 2-2'lik beraberlikle ayrılınan Barcelona deplasmanı, Mondragon'un devleştiği ve 0-0'ın kurtarıldığı Anfield Road deplasmanı, daha sonra Emile Heskey'nin Ali Sami Yen'de ciddi ciddi gol attığı Liverpool maçı ve beraberliği ve "Türkiye'de ekmek yemiş Lima"nın takımı Roma ile deplasmanda oynanan ve bitiminde "Galatasaraylı futbolcuların polis dövdüğü" maç. 


Beş maçtan beş beraberlikle ayrılan Galatasaray Barcelona'yı içeride yenerse grubu lider bitirecekti. Berabere kalırsa da bir Şampiyonlar Ligi grubunda tüm maçları berabere bitiren ilk takım olacaktı. Mircea Lucescu'nun 11'i Faryd Aly Mondragon, Sebastien Perez, Emre Aşık, Bülent Korkmaz, Ergün Penbe, Andres Jose Fleurquin, Ayhan Akman, Berkant Göktan, Arif Erdem, Hasan Şaş, Ümit Karan'dı. Capone, Suat Kaya ve Radu Niculescu oyuna sonradan girmişti. Barcelona'da Carlos Rexach da Roberto Bonano, Carles Puyol, Philippe Christanval, Abelardo Fernandez, Francesco Coco, Gabri, Xavi, Fabio Rochemback, Luis Enrique, Patrick Kluivert, Marc Overmars'ı sahaya sürmüştü. Thiago Motta ve Michael Reiziger sonradan girmişti.






Maçla ilgili hatırlanan en büyük olay golün ofsayt oluşuydu. 58. dakikada Fabio Rochemback'ın çaprazdan vurduğu top Mondragon'dan sekmiş, ofsayttaki Luis Enrique golü atmıştı. Golden bir dakika sonra da Ümit Karan kaleci Bonano'nun üzerinden topu ağlara doğru göndermiş ancak savunmada Coco araya girip topu çıkarmıştı. Maç 1-0 kaybedilmiş ve Galatasaray grubu son sırada tamamlamıştı. İlk tur grubunda Fenerbahçe'yi iki maçta da mağlup ederek lider olan Barcelona bu grubu da lider bitirmiş, çeyrek finalde de Panathinaikos'la eşleşmişti. Yani Galatasaray Barça'yı yenebilseydi çeyrek finalde Panathinaikos'la eşleşecekti. 


1999-2000 sezonunda iç sahada alınan 5-0'lık Chelsea mağlubiyetinden tam 880 gün sonra Ali Sami Yen'de bir Avrupa maçı kaybedilmişti. Maçtan sonra Bülent Korkmaz'ın kendisine uzatılan mikrofona "Bu takım bu yıl şampiyon olacak!" şeklinde hırslı ve ısrarlı söylemini hatırlıyorum. Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinin kapısından dönen Galatasaray, gerçekten de ligi şampiyon tamamlamıştı. 


Şampiyonlar Ligi'nde ikinci turda grup sistemi uygulanan son sezondu ve heyecan şimdiki sisteme göre çok daha yüksekti. Galatasaray o yıldan beri çeyrek finale, bu akşam olduğu kadar hiç yaklaşmadı. Bugün Schalke 04 deplasmanda mağlup edilirse bu başarılmış olacak. Ancak heyecan hiçbir zaman aralıksız olarak Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edilen 1998-2002 dönemindeki gibi olmayacak. 


Blogdaki ilk ve sanırım son Galatasaray yazısını okudunuz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder