27 Eylül 2012 Perşembe

Kosova futbolunda kritik eşik


Kosova Milli Takımı içinde bulunduğumuz yılın başlarında FIFA üyesi ülkelerle özel maç yapabilme statüsüne erişse de gerek bu maçların oynanabilmesinde gerekse tam üye statüsü kazanılmasında belirsizlikler sürüyor.

Bugün Zürih'te başlayacak FIFA yönetim kurulu toplantısının gündeminde Kosova meselesi yok. Ancak yine de konunun masaya yatırılması kesin gibi.

2008 yılında Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını kazanan Kosova, 91 Birleşmiş Milletler ülkesi tarafından tanınsa da henüz BM'ye tam üye değil. BM üyeliği FIFA ve UEFA üyelikleri için gerekli şart olarak değerlendiriliyor. FIFA'nın, Kosova'ya kendi üyeleriyle özel maç oynama imkanı vermesi, UEFA'nın muhalefetine maruz kalmış ve o hak bir süreliğine fiilen askıya alınmıştı. Sırbistan'ın muhalefeti ve bu konu hakkında FIFA'ya itiraz başvurusunda bulunması, Kosova'nın durumunu muğlakta bırakan esas sebep. UEFA da bu konuda eski üyesinin yanında saf tutmuş, Birleşmiş Milletler üyeliği şartında diretmişti. Bu açıdan FIFA'nın UEFA'ya göre daha esnek şartlara sahip olduğu gerçeğini zorlanmadan görebiliriz. İçlerinde Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya gibi lobi gücü yüksek ülkelerin desteğine rağmen UEFA inadını sürdürmekte. Hatta 53 UEFA üyesinin 36'sı Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ülkeler. Cebelitarık konusundan ağzı yanan UEFA, Kosova'da yoğurdu üfleyerek yiyor.

Son olarak geçtiğimiz günlerde Kosova Futbol Federasyonu Başkanı Fadıl Vokkri, bir imza kampanyası düzenledi ve Kosova ile köken bağı bulunan veya Kosova'nın girişimlerine destek veren 12 oyuncudan imza topladı. Vokkri'nin FIFA yönetim kurulu toplantısı öncesi bu girişimine destek veren oyuncular arasında halen İsviçre Milli Takımı'nın formasını giyen Xherdan Shaqiri, Valon Behrami ve Granit Xhaka ve Arnavutluk Milli Takımı'ndan Lorik Cana gibi isimler de bulunuyor.


İsviçre-Arnavutluk maçı


Başkan Vokkri, Sepp Blatter ve diğer üyelere yönelik yazdığı mektupta Kosova takımlarının hazırlık maçları oynayabilmesi gerektiğine yönelik düşüncesini tarihsel bağlarla gerekçelendirdi. Vokkri, "Biz sadece bizimle oynamak isteyen, yani Kosova'yı bağımsız bir ülke olarak tanıyan diğer ülkelerin kulüp ve milli takımlarına karşı dostluk maçları yapmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kosova'nın UEFA ve FIFA'ya tam üye olup olamayacağına dair görüşü de sorulan Vokkri, "Bu yönde çalışmalarımız sürüyor. Fakat bunu tahmin etmek zor. UEFA ve FIFA'nın statülerinin aynı olmadığını görüyoruz. Başvurumuzu FIFA'ya gönderdik.  Kosova konusu Sepp Blatter'in aklında olacaktır." cevabını verdi.

Kosova Milli Takımı bundan önce altı maça çıkmıştı. 1993'te Arnavutluk'a 3-1 yenildiler. Daha sonraki dönemdeyse 2002 yılında Arnavutluk'u 1-0, 2005'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Futbol Federasyonu'nun kuruluşunun 50. yılının anısına düzenlenen turnuvada Sapmi'yi 4-1, 2006'da Monako'yu 7-1, 2007'de Türkiye'de oynanan maçta Suudi Arabistan'ı 1-0 ve 2010'da Neuchatel Xamax'ı 2-0 mağlup ettiler. Bu maçlardan mevcut statüyle ihtilaflı olarak değerlendirilebilecek tek maç Suudi Arabistan maçı ancak o maçın oynandığı tarihte Kosova bağımsız bir ülke değildi. Suudi Arabistan da zaten UEFA üyesi değil.

Kosova'da 1990'dan beri oynanan bağımsız bir lig var. Yugoslavya Federal Sosyalist Cumhuriyeti çatısı altında düzenlenen Kosova liginin başlangıç tarihiyse 1945 yılını gösteriyor. Yani Türkiye Süper Ligi'nin başlangıcından bile erken. Böylesi köklü bir futbol geçmişi bulunan, bugünkü dünya futbol piyasasına çok sayıda başarılı sporcu yetiştiren Kosova'nın durumu umarım bir an önce netlik kazanır. Ümit ediyorum ki Zürih'te bugün başlayan FIFA toplantısı Kosova futbolu için bir çağı kapatıp bir çağ açar, milat niteliği taşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder