13 Eylül 2012 Perşembe

0.07 puanla gelen beşinci torba



2014 FIFA Dünya Kupası'nın elemeleri dünyanın geri kalanı için çoktan başladı ancak tembelliğim sebebiyle olan ve bitenlere fazla değinemedim. Ancak eski kıtamızda 2014'e gidecek 13 bileti belirleme serüveni 7 Eylül itibarıyla başladı. Faroe Adaları için bu elemelerin ayrı bir önemi var çünkü takım tarihinde ilk kez bir Dünya Kupası elemesinde son torbada yer almıyor. 

Daha önce elemeleri altı torba üzerinden belirlenen Euro 96'da da beşinci torbada bulunma başarısı göstermişlerdi. (Ki tarihlerinde katıldıkları ikinci Avrupa Şampiyonası elemeleri olduğunu hatırlatalım. Aynı elemede yine beşinci torbada bulunan bir diğer ülke de tahmin edin kimdi(!)) O zaman son torbadan gelen San Marino'yu iki maçta da rahat geçen Faroe Adaları, bulunduğu torbanın hakkını vermişti. O tarihten bu yana Faroe Adaları bir daha torba atlama başarısını gösteremedi. Ta ki 2014 Dünya Kupası elemelerine kadar. 


Dünya Kupası elemelerinde grup torbaları FIFA sıralamasına göre belirleniyor. Avrupa Şampiyonası elemelerinde ise son üç turnuvada alınan neticelerin belirli bir ortalamasına başvuruluyor. 2014 öncesi son eleme olan Euro 2012 elemelerinde Faroe Adaları, UEFA'nın belirlediği özel katsayıya göre tam anlamıyla dibe vurarak 53 UEFA üyesi içinde 51. sırada kaldı. Bu durumda elbette oynanan 12 maçta sıfır çekilen Euro 2008 elemelerinin de payı büyüktü. Ancak işin içine FIFA sıralaması girince işler biraz değişmişti. 2014 kurasının çekileceği 2011'in temmuz ayında Faroe Adaları o ay açıklanan FIFA sıralamasına göre 112. sırada gösterildi. Faroe Adaları enteresan şekilde bu sırayı o zamanlar rahmetli Gary Speed'in çalıştırdığı Galler ile paylaşıyordu. Puanlar "neredeyse" aynıydı. Ancak FIFA'nın belirlediği listede üst basamakta gözüken ülke Galler'di. Çünkü FIFA, sıralamasını belirlerken elde edilen puanların virgülden sonrasını hesaba katmıyordu. Şayet puanlar eşitse, ülkelerin kendi database'ine kayıtlı olduğu ID numaralarından küçük olanı otomatikman üste yerleştiriyordu. Torbalar arası geçiş gibi bir mühim bir hadise söz konusu olmasa çok da dikkat çekmeyecek bu durum, Danimarka'da üniversite okuyan bir Faroeli, Jakub Emil Hansen'in dikkatini çekti. Faroe Adaları'nın Euro 2012 elemelerinde aldığı Estonya galibiyetinin ardından kalemi kağıdı önüne alan Hansen FIFA'nın kendi sıralamasını belirlerken başvurduğu formülü uyguladı. Elde ettiği sonuç ilginçti. 273.412987 puana sahip olan Galler, 273.4821429 puanlı Faroe Adaları'nın 0,0691559 puan gerisinde kalıyordu. Edgar'ın blogundaki hesaplamalar da Hansen'i teyit etti. Bunun üzerine harekete geçen genç Faroeli FIFA ile, Faroe Adaları Futbol Federasyonu ile ve ülke medyasıyla kontağa geçmeye çalıştı, ancak sadece Roland Waag Dam isimli gazeteciden dönüş aldı. Ülkede yaratılan kamuoyu sonrasında Teknik Direktör Brian Kerr'in devreye girmesiyle FIFA ile irtibate geçildi. FIFA da yapılan hesaplamaları doğru buldu ve bir bildiri yayımlayarak hatasını düzeltti, Faroe Adaları'nı Galler'in üzerine çıkardı. Bu süreçte Galler, bir dostluk maçı ayarlayıp FIFA sıralamasında son sırada bulunan Amerikan Samoası'nı bile mağlup etse üst torbada yer alacaktı. Daha önce FIFA'nın 2008 yılında Çek Cumhuriyeti, Portekiz ve Fransa'yı sıralarken benzer bir hataya düştüğünü de belirtirsek, bundan böyle her ülkenin kendi sıralamasını bir kez daha kontrol etmesinin önemle rica olunduğu uyarısını da bu hikayeden çıkaracağımız ders olarak kulaklara küpe ederiz. 

FIFA, kurada Faroe Adaları ile Galler'i aynı gruba düşürerek ortamın bayağı şenlenmesine sebep olabilirdi ancak Faroe'nin kaderine son torbadan Kazakistan çıktı. Başkent Torshavn ile Astana arasının 4630 kilometre olduğu hesaba katılırsa, yolculuğun maliyeti de göz önünde bulundurulduğunda Faroe Adaları Futbol Federasyonu FIFA'ya yaptığı torba başvurusu için pişmanlık duymuş mudur bilinmez. Belki de bu durum FIFA'nın, kendi işine karışmaya cüret eden bu küçük ülkeyi cezalandırarak haritadan yer beğendirme girişimiydi, kimbilir. FIFA'ya güven kalmadığını bir üstteki paragrafta belirtmiştik en nihayetinde. Sen misin FIFA'ya kafa tutan (!)


Avrupa kıtası eleme gruplarının belirlenmesinde FIFA sıralamasının kullanılması ilginç grupların çıkmasına da sebep oldu. Euro 2012 elemelerinde UEFA'nın katsayısına göre üçüncü torbada yer alan Norveç, 2014 elemelerine birinci torbadan girmeye hak kazandı ve Slovenya, İsviçre, Arnavutluk, Güney Kıbrıs ve İzlanda'dan oluşan lokum grubun halay başı oldu. Euro 2012'de beşinci torbadaki Karadağ'ın 2014'te ikinci torbanın ikinci sırasına kadar yükselmesi takdire şayan. Romanya'nın ikiden dörde düşmesi ve az önce hikayesinden bahsettiğimiz Galler'in dörtten altıya düşmesi de bir o kadar dramatik. Ancak tabi sıralamaların farklı puan türleriyle belirlendiğini ve bu tespitlerin eğlence olsun diye yapıldığını belirtelim. 



Lars Olsen


Brezilya yolunda Faroe Adaları C Grubunda Kazakistan dışında Almanya, İsveç, İrlanda ve Avusturya ile eşleşti. 7 Eylül'de ilk maçını deplasmanda Almanya ile oynayan Faroe pek bir varlık gösteremeyip 3-0 yenildi. Daha önce de herhangi bir birinci torba takımına karşı içeride veya dışarıda beraberlik dahi alamamışlardı. Ancak son dönemde birinci torba takımlarına karşı ciddi direnişler söz konusu. Bundan önceki her iki eleme grubunda da birinci torba takımlarına karşı (Fransa ve İtalya) iç sahada oynanan maçlar sadece 1-0 kaybedildi. Hatta Euro 2008 elemelerinde Torshavn'da oynanan başka bir İtalya maçında gol bile bulundu, maç 2-1 kaybedildi. 10 Eylül 2013'te panzerleri zorlu bir Faroe Adaları deplasmanı bekleyebilir. Teknik Direktör Lars Olsen, Almanya maçı için kadroya yurt dışında oynayan yedi isim davet etti ve bunların altısına ilk 11'de şans verdi. Manchester City kadrosundaki Gunnar Nielsen, maçta önemli Almanya ataklarını durdurarak klasını konuşturdu. Yolu bir ara Newcastle United'dan geçmiş Joan Edmundsson da 84 dakika ter döktü. Euro 92'de şampiyon olan Danimarka takımının kaptanlığını yapan, bir dönem Trabzonspor'da da top koşturan ve daha önce Odense ve Randers gibi önemli takımları çalıştıran tecrübeli teknik direktör Lars Olsen, bu maçın kadrosunu hazırlarken ağustos ayında oynanan İzlanda karşılaşmasının kadrosundan sadece üç oyuncuyu değiştirdi. Hatta ilk 11'de de sadece yakında torunları sevmeye başlayabilecek olan 42 yaşındaki kaleci Mikkelsen yerine Nielsen'i oynatıp geri kalan 10 oyuncuya dokunmayarak istikrara verdiği önemin altını çizdi. Bu seviyedeki bir takım için çok önemli bir tutum. Aynı zamanda Olsen, kadroya U-21 takımından Viljormur Davidsen, Rogvi Holm, Gilli Sorensen, Kaj Leo Bartalstovu ve Karl Lokin'i de davet edip milli takım atmosferini solumalarını sağladı. Söz konusu oyuncular 2011 Avrupa U21 Futbol Şampiyonası elemelerinde Faroe Adaları'na grupta tam 11 puan kazandıran takımın üyeleriydi. O takım aynı zamanda Rusya'yı 1-0 yenmeyi başarmıştı. Rusya o grupta sadece Faroe Adaları'na ve lider Romanya'ya yenilmişti.


 


Ekim ayında iç sahada İsveç ve İrlanda ile karşılaşacaklar. Bu iki maçtan alınacak toplam bir puan kaydadeğer bir kazanç olur. Daha sonra Avusturya maçı var ki, Avusturya'nın Faroe Adaları tarihindeki yeri ve önemi büyüktür. Her ne kadar son dönemde çıkış içerisinde olsa da hatta kulüpler düzeyinde inanılmaz sonuçlar alsalar da Kazakistan maçlarını da boş geçmemeyi hedefleyen Faroe Adaları'nın bu gruptaki mantıklı hedefi 4-6 aralığında bir puan ve sıra olarak da beşincilik olmalı. 50 bin kişinin yaşadığı bir ülkenin 82 milyonluk Almanya'ya deplasmanda kafa tutmasını beklemiyorduk. Öngörülenden daha yukarıda bir başarı elde etmeleriyse gerçekten mucizevi olur. En fazla 50 bin nüfusa sahip ülkelerden dünyanın en güçlü milli takımı Faroe Adaları desek yanlış olmaz. Okyanusun ortasında bulunmaları sebebiyle coğrafi komşularının olmamasının getirdiği dezavantajı da ekleyelim.


3-0 kaybedilen Almanya maçının ardından Faroe Adaları taraftarları


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder