18 Ağustos 2011 Perşembe

Hint Okyanusu Adaları Oyunları 2011

8. düzenlenen Hint Okyanusu Adaları Oyunları'nda futbolda şampiyon Seyşeller oldu. Oyunların ilk yapıldığı 1979'dan beri ilk kez finale çıkan ev sahibi Seyşeller, finalde Reunion'u normal süresi 1-1 biten maçın ardından penaltılarla 4-3 mağlup ederek altın madalyaya uzandı.

Hint Okyanusu Adaları Oyunları (orijinal adıyla Jeux des îles de l'océan Indien), düzenli olarak ilk kez 1979 yılında Réunion'da yapıldı. O tarihten önce Madagaskar, Mauritus ve Réunion'un kendi aralarında organize ettikleri ve yalnızca futbol müsabakalarının yapıldığı bir turnuva vardı. 1947'den 1963'e kadar aralıksız her yıl sürdürülen turnuva 10 kez Mauritus, 3 kez de Madagaskar şampiyon olmuştu. 63'te yapılan son oyunlardaki Mauritus-Madagaskar maçında oyun, maç 1-1'ken 53. dakikada iptal edilip Madagaskar şampiyon ilan edilince Mauritus bir daha kupaya katılmama kararı aldı. Bu da oyunların sonunun gelmesi demekti.
Maskot Kara Papağan

1974'te Réunion Olimpiyat Komitesi, Hint Okyanusu ülkelerinin katılımına açık bir spor organizasyonu düzenlemeye karar verdi. IOC'nin de tanıdığı oyunların ilk ismi Hint Okyanusu Oyunları'ydı. Ancak Sri Lanka daha sonra ilk oyunlara katılamayacağını açıkladığından, oyunların adı Hint Okyanusu Adaları Oyunları olarak değişti.
İlki 1979'da Réunion'un Saint Denis şehrinde yapılan organizasyonun sekizincisi, 5-14 Ağustos tarihleri arasında Seyşeller'in Victoria şehrinde düzenlendi. Komor Adaları, Madagaskar, Maldivler, Mauritus, Mayotte, Réunion ile birlikte ev sahibi Seyşeller'in katıldığı oyunlarda birincilik 57 altın, 66 gümüş ve 58 bronz ile Réunion'un oldu. Seyşeller; 57 altın, 27 gümüş ve 39 bronzla ikincilikte kaldı. Tüm madalya listesi şurada mevcut.



Futbolda ise Seyşeller'in aldığı altın madalya, tarihlerinde ilk kez kazandıkları bir başarı. Futbolda oyunların tamamına katılan dört ülkeden biri olan Seyşeller'in (diğerleri Komor Adaları, Réunion ve Mauritus) daha önce bir gümüş, üç bronz madalyası vardı. Futbolda en başarılı ülke ise üç altın, üç gümüş, bir bronzla Réunion. Kazananların tam listesi ise şöyle;
1979      Réunion
1985      Mauritius
1990      Madagaskar
1993      Madagaskar
1998      Réunion
2003      Mauritius
2007      Réunion

Réunion, en başarılı takım olmasına rağmen bir FIFA üyesi değil. Mayotte ile birlikte bu oyunlara katılan iki Non-FIFA takımı oluşturdular. Katılan diğer takımlardan FIFA sıralamasında en üst basamakta yer alan ekip 149. Madagaskar olurken, onu 160. Maldivler, 175. Komor Adaları, 195. Mauritus ve 199. Seyşeller takip etti.

Kevin Betsy
Oyunlarda, futbolcuların çoğu kendi ülkelerinin takımlarında veya bu turnuvaya katılan diğer ülkelerin takımlarında forma giymekteydi. Buna rağmen Komor takımından üç, Mauritus ve Seyşeller'den de birer oyuncu Avrupa'da futbol yaşantısını sürdürmekte. Bu isimler, Komorlu Said Mhoudine (C.S. Visé - Belçika), Ali Mourad (Lassaraz - İsviçre), Abdullah Mfoihaya (Oslo City FC - Norveç), Maurituslu Jonathan Bru (Oliveirense - Portekiz) ve Seyşellerli Kevin Betsy (Wycombe Wanderers - İngiltere) idi. Komorlu Milwall oyuncusu Jimmy Abdou ise kadroya dahil edilmemişti.

Maçlar, 1800 kişilik sentetik çimli Stade L'Amite'de ve 10 bin kapasiteli, doğal çimli Stade Linité'de oynandı. Stade L'Amite'nin düzenlemesi, bundan 4 yıl önce FIFA'nın Goal projesi kapsamında yapılan yardım ile mümkün olmuştu.
Stade Linité
13 Ağustos'ta Stade Linité'deki finale gelene kadar Seyşeller, hiç maç kaybetmedi. Gruba 0-0'lık Komor beraberliği ile başlasalar da, diğer iki maçta Mauritus'u ve Maldivler'i 2-1 ve 5-1'lik skorlarla mağlup etmeyi başardılar ve lider olarak yarı finale çıktılar. Yarı finalde yan grubun ikincisi Reunion'u uzatmaların 118. dakikasında buldukları golle 2-1 yenince, tarihlerinde ilk kez finale çıkma başarısını gösterdiler.

Maldivler: 1 - Mauritus: 1
Diğer finalist Mauritus da Seyşeller ile aynı gruptan geldi. İlk tur grubundaki Maldivler beraberliği, Seyşeller mağlubiyeti ve Komor galibiyeti, onları ikinci yapmaya yetti. Yarı finalde son oyunların üçüncüsü Mayotte ile eşleşen Mauritus, rakibini penaltılarla 5-4 geçmeyi başardı. Böylece Mauritus, tek galibiyetle adını finale yazdırmış oldu. FIFA üyesi olmayan Mayotte ve Réunion ile turnuvadaki en düşük sıralı FIFA üyeleri Seyşeller ve Mauritus'un ilk dördü oluşturması dikkat çekti. Son finalist Madagaskar'ın henüz ilk turdan elenmesi de onlar için olumsuz bir netice oldu. Bir diğer hayal kırıklığı da Maldivler cephesinde yaşandı. Geçtiğimiz ayın sonunda FIFA Dünya Kupası elemelerinde eşleştiği Asya dördüncüsü İran'a deplasmanda 4-0 yenilse de, içeride aldığı sadece 1-0'lık mağlubiyet, takım için oldukça umutlandırıcı olmuştu. Mart ayında da AFC Challenge Cup elemelerinde grubu birinci bitirerek önümüzdeki yıl yapılacak turnuvaya katılma hakkı elde etmişlerdi. Bu oyunlardan sadece iki puan alarak ilk turda elenmek şüphesiz büyük hayal kırıklığı ve çalıştırıcı Diego Cruciani'nin koltuğunun sallantıda olduğunu söylemek mümkün. Takım ile alakalı bir söylentiye göre de Maldivli oyuncular, Ramazan ayına denk gelen oyunlarda sahaya oruçlu olarak çıkmıştı. Önümüzdeki günlerde bu sendromu atlatmak ve AFC Challenge Cup'a kadar iyi hazırlanmak, Maldiv futbolunun geleceği adına belirleyici olacaktır.

Seyşeller - Mauritus
Roche Cayman'daki Stade Linité'yi dolduran 10 bin kişinin izlediği final maçında ilk golü, 17. dakikada Mauritus kalecisi Ivahn Jose'den dönen topu tamamlayan Seyşellerli Kevin Betsy kaydetti. Bu golle tribünler ayağa kalksa da, ikinci yarı sıklaşan Mauritus atakları sonucunda 62. dakikada sahneye çıkan Jerry Louis takımını dengeye taşıdı. Normal süresi ve uzatmaları bu şekilde biten maçın penaltılarında 4-3 üstünlük kuran ev sahibi Seyşeller, altın madalyaya uzanan ekip oldu. 

Ivahn Jose - Mauritus
Mauritus çalıştırıcısı Akber Patel, Mayotte karşısında penaltılarda gösterdikleri başarıyı tekrarlayamadıklarının altını çizerken, binlerce taraftarının önünde oynayan Seyşeller'e kaybetmenin üzülecek bir durum olmadığını belirtti. Kaptan Ivahn Jose de elde ettikleri başarının önemine değinerek "Umarım bu ikincilik, Mauritus'un yeni jenerasyon futbolcuları için ileride kapılar açar." dedi. Seyşeller çalıştırıcısı Ralph Jean-Louis de "Bu, kelimelerle anlatılamayacak büyük bir başarı. Oyuncularım çok azimliydi ve bunu başardılar. Hepsi saygıyı hak ediyor." dedi.

Seyşeller

Oyunların üçüncüsü olarak bronz madalyayı kazanan ise Mayotte'yi 1-0 geçen Réunion oldu. Oyunların gol kralı da 3 golle Maurituslu Fabrice Pithia oldu.

A Grubu
4/8: Seyşeller 0-0 Komor
4/8: Maldivas 1-1 Mauritus
6/8: Komor 2-2 Maldivler
6/8: Seyşeller 2-1 Mauritus
9/8: Seyşeller 5-1 Maldivler
9/8: Mauritus 2-0 Komor
Sıralama: Seycşeller 7 (+5); Mauritus 4 (+1)
; Komor 2 (-2); Maldivler 2 (-4).


B Grubu
4/8: Madagaskar 1-1 Mayotte
6/8: Réunion 2-1 Madagaskar
8/8: Mayotte 2-0 Réunion
Sıralama: Mayotte 4 (+2); Réunion 3 (-1); Madagaskar 1 (-1).



Yarı Finaller
11/8: Seyşeller 2-1 Réunion
11/8: Mayotte 0-0 Mauritus (4-5 penaltılar)


Üçüncülük Maçı13/8: Réunion 1-0 Mayotte


FİNAL
13/8: Seyşeller 1-1 Mauritus (4-3 penaltılar)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder