20 Ağustos 2013 Salı

Afganistan 10 yıl sonra ilk kez evinde


Afganistan Milli Takımı, 10 yıldan fazla bir sürenin ardından ilk kez kendi ülkesinde bir maça çıkmaya hazırlanıyor. 20 Ağustos Salı günü oynanacak dostluk maçında Afganistan'ın rakibi Pakistan olacak.

Afganistan, en son iç saha maçını 2003 yılında Türkmenistan'a karşı oynamıştı. Kabil'de 6 bin kapasiteli AFF Stadı'nda oynanacak maça ülke genelinde yoğun bir ilgi var. 100 ve 300 Afgani'den (2 ve 5 dolar) satılan biletlerin tamamının tükenmesi bekleniyor.

Maçın Pakistan'la oynanmasının da ayrı bir önemi var. İki komşu ülke 1977'den beri ilk kez Kabil'de karşılaşacak. 1979'da Afganistan'ın Sovyet yönetimine geçmesinin ardından iki ülke arasındaki sportif organizasyonlar da kesilmişti.

FIFA sıralamasından 139'uncu basamakta yer alan Afganistan, son dönemde önemli bir yükseliş içinde. İlk Dünya Kupası eleme maçını 2003'te oynayan takım, 2011 yılındaki Güney Asya Futbol Şampiyonası'nda finale kadar yükselmişti. Ancak finalde Hindistan'a karşı direnemeyince ve sahadan 4-0'lık mağlubiyetle ayrılmak zorunda kalmışlardı.

Güney Asya Şampiyonası'ndaki başarı, ülke futbolunun üzerindeki ölü toprağını atmasıyla eşdeğerdi. Başarının ardından Afganlar, Asya Futbol Federasyonu'nun düzenlediği ve kıtanın nispeten zayıf takımlarının mücadele ettiği Asya Challenge Kupası'nda elemeleri geçerek 2014 ayağına katılma hakkını kazandı. Mart'ta Maldivler'de düzenlenecek turnuvada Afganistan önemli bir şansa sahip. Ancak o turnuvaya gelmeden önce 31 Ağustos'ta Güney Asya Şampiyonası'nın 2013 ayağı var. Son finalist Afganistan, Nepal'de düzenlenecek turnuvaya FIFA sıralamasında en üstte yer alan takım olarak gidiyor. Pakistan maçı, o turnuvaya hazırlık hüviyetinde olacak.

Afganistan Teknik Direktörü Yusuf Kargar, Pakistan maçı için yurt dışında oynayan 10 oyuncusunu kadroya çağırdı. Aldığı beş maçlık ceza nedeniyle Kargar takımını sahada yönetemeyecek. Kargar'ın yerine geçici olarak takımın başına getirilen Arjantinli Juan Marcos görev yapacak.

Çağrılan kadroda dikkat çeken en önemli isim Bilal Arezou. 88 doğumlu Arezou, milli formayla attığı dokuz golle bu alanda Afganistan Milli Takımı tarihinin en golcü ismi konumunda. Norveç 3. Ligi'nde Asker takımının formasını giyen golcü oyuncu, bu yıl içinde Hindistan'ın Churchill Brothers takımına da geçici olarak kiralanmıştı.

FIFA sıralamasında 167'nci basamakta bulunan Pakistan, son dönemde rakibinin gerisinde kalmış gözüküyor. 182 milyon nüfuslu ülke şu ana kadar herhangi bir Dünya Kupası'na veya Asya Şampiyonası'na katılabilmiş değil. Tarihlerindeki tek Challenge Kupası katılımlarının üzerinden bile yedi yıl geçti.

Takımı Sırp Zavisa Milosavljevic çalıştırıyor. Deneyimli çalıştırıcının bu maç için en büyük endişesi, yurt dışında oynayan oyuncularının çoğundan mahrum kalacak olması. Kariyerlerini Danimarka alt liglerinde sürdüren Hassan Bashir, Yaqoob Butt, Yousuf Butt, Muhammed Ali; İngiltere alt liglerinde oynayan Amjad Iqbal ve Adnan Ahmed bu maçta forma giymeyecekler. Bu ouncuların yokluğunda gözler Pakistan Premier Ligi'nin son şampiyonu KRL'nin 92 doğumlu golcüsü Kalim Ullah da olacak.

Maçın oynanacağı suni çimli AFF Stadı, yakın geçmişte FIFA'nın yardımları ile inşa edilmişti. Maçtan hemen iki gün sonra aynı stadda Afganistan Premier Ligi'nin açılış maçı oynanacak. Sekiz takımlı lig, bu sezon tarihte ikinci kez düzenlenecek. 2012'deki ilk sezonda Toofan Harirod takımı, finalde Simorgh Alborz'u 2-1 yenerek
şampiyonluk kupasını ve 15 bin dolarlık ödülü kazanmıştı. Bu sezonki maçlar için Afganistan Futbol Federasyonu ülkede yayın yapan Tolo Tv ile anlaştı. Bu sayede maçlar ülkede canlı yayınlanacak. Maçların ardından görüntüler de Youtube'dan izlenebilecek.

Afganistan'da hayat yavaş yavaş normalde dönüyor. Futbol da öyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder