12 Temmuz 2011 Salı

Güney Sudan: 1 - Tusker FC: 3

Kaleci Yahaya Abas, foto: AFP, Roberto Schmidt

Güney Sudan Mili Takımı, ülkenin bağımsızlığını resmi olarak elde ettiği 9 Temmuz günü ilk maçına çıktı. Daha önce de bahsettiğimiz üzere, Kenya'nın Harembe Stars takımıyla oynanması planlanan maç, Harambe'nin çekilmesiyle, aynı ligde bulunan ve geçtiğimiz hafta sonu fikstüründe maç olmayan Tusker FC ile oynandı. Güney Sudan, maçın başında öne geçmesine rağmen 3-1 yenilmekten kurtulamadı.

Tam olarak 21 günlük bir hazırlık sürecinin sonunda oluşan takımın kurulması da hayli sıkıntılı oldu. Çoğu Sudan, Hartum'da futbol hayatını sürdüren Güney Sudanlı oyuncuların ülkeden ayrılma izinleri yoktu. Ülkenin ilk golünün asistini yapan James Joseph, Hindistan'da futbol yaşantısını sürdürüyor. Teklif geldiğinde tereddüt bile etmediğini ve yola çıktığını söylüyor. Takımın kaptanı 23 yaşındaki Khamis Leyano güneydeki Wau şehrinden ve ülkenin resmi dili kabul edilen İngilizce'yi bilmiyor. Orta saha oyuncusu Justin Wani'nin babası, iç savaşta öldürülmüş.

Teknik danışman Saleh Lolako Samuel, geleceğe dair takımından ümitli: "Oyuncularımız var, potansiyelimiz var. Güney Sudan'ın siyasal, sportif veya herhangi başka bir konuda potansiyeli olduğunu göstermemiz için önümüzde çok iyi bir şans var" diyor. Teknik Direktör Malesh Soro da, futbolun birleştirici etkisinin önemini vurguluyor ve çeşitli etnik unsurların bir arada yaşadığı Güney Sudan için futbolun, bir milli kimlik inşasında önemli rolü olabileceğinden bahsediyor. Kaptan Leyano, "Bütün dünyaya Güney Sudan'ın futbolda ve diğer sporlarda başarılı olabilecek çok sayıda yeteneği olduğunu göstermek istiyoruz" diyor.


Maç, başkent Juba'daki 1600 kişilik stadda oynandı. Maça giriş ücretsizdi. Takımın formaları için biri kırmızı, biri de yeşil-beyaz olmak üzere iki renk belirlendi ve formalar Uganda ve Dubai'deki mağazalarda yaptırıldı. Arkasına "Güney Sudan", önüne de ülke bayrağı basılarak elbette.

Henüz 10. dakikada James Joseph'in pasında topla buluşan Leyano takımını öne geçirse de, ilk yarı Tusker'den Midenyo'nun golü ile 1-1 sona erdi. Midenyo, ikinci yarının başında da golü bulunca Güney Sudan  geriye düştü. Maçın skorunu ilan edense, Güney Sudan'ın kendi kalesine attığı gol oldu.

"Bu maçı kaybettiğimiz için üzgünüz, ancak genç bir takımımız var ve bir sonraki maçta bundan daha iyisini yapmaya çalışacağız" diyor James Joseph. Gerçekten de 21 gün öncesinde birbirini tanımayan oyunculardan kurulu bir milli takımın, ülkenin kuruluşundan sadece 11 saat sonra sahaya çıkıp maçı kazanması çok büyük sürpriz olurdu. Ancak ülkenin nüfus potansiyeli ve CAF ile FIFA'nın da üyeliğe sıcak bakmaları, ilerisi için Güney Sudan futbolu adına umutlanmamız için şimdilik yeterli sebepler.

foto: Pete Muller / AP

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder