25 Şubat 2012 Cumartesi

Hindistan Çıkış Arıyor


Hindistan futbolu en iyi günlerini yaşamıyor. Tarihlerinde hiç katılamadıkları dünya kupasının son ikisinin elemelerinden maç kazanmadan elendiler ve şu anda FIFA klasmanında 154. sıradalar (1950'de kimilerine göre maddi sebeplerden kimilerine göre de FIFA'nın çıplak ayakla oynamayı yasaklaması sebebiyle katılım gösterilmeyen Brezilya 1950 ihmal edilebilir). Ancak yine Hindistan futbolu adına umutsuzluğa kapılmamak için sebeplerimiz mevcut.

Asya'nın "gelişmekte olan" yani FIFA sıralamasına göre en altta yer alan ülkeleri arasında düzenlenen AFC Challenge Kupası'nın 2008 yılında düzenlenen ayağını kazanmaları, 24 yıl aradan sonra, 2011'de Asya Futbol Şampiyonası'na katılma anlamına geliyordu.

Avustralya (ne amaçla AFC'deyse artık), Güney Kore ve Bahreyn'den oluşan grupta yalnızca 3 gol atıp 13 gol yiyerek sıfır puanla turnuvaya veda etseler de Hindistan için bu turnuva ciddi bir tecrübe oldu. Şampiyonadan sonra oynadıkları 17 maçta yalnızca 5 kez yenildiler. Bu 17 maçlık seride mağlubiyetsiz kazandıkları kendi ülkelerinde düzenlenen Güney Asya Şampiyonası da mevcut. Toplam 9 kez icra edilen bu turnuvanın 6'sını kazananın kendileri olduğunu ekleyelim. Bu şampiyonluk da üst üste ikinci oldu.

2008'de kazandıkları Challenge Kupası'nın 2012'de düzenlenecek olan dördüncüsü 8-19 Mart tarihleri arasında Nepal'de düzenlenecek. Turnuvaya hazırlanan takım yeni teknik direktörü Savio Medeira ile sahaya çıktığı 9 maçın 5'ini kazandı. Bu da %55'lik galibiyet-mağlubiyet oranına denk geliyor. Bu oran 1950-63 arasındaki Syed Abdul Rahim (%62) ve 1963-63 arasındaki Harry Wright'ın (%71) ardından tarihin en iyisi.

Sunil Chhetri

Son olarak 23 Şubat'ta Umman deplasmanında oynadıkları hazırlık maçını 5-1 kaybetmeleri olumsuz bir sinyal olarak değerlendirilebilir. Ancak Medeira'nın o maçta takımın yıldız oyuncusu (ve geçtiğimiz yıl Glasgow Rangers tarafından daha önce de Coventry City, Q.P.R ve Kansas City Wizards tarafından da denenmeye alınan) Sunil Chettri, stoper Nirmal Chettri, Lalrindika Ralte gibi önemli oyuncularını ufak sakatlıkları sebebiyle dinlendirmesi, geri dörtlüyü ilk kez bir arada kullanması ve art arda yenen talihsiz goller farkın gelmesinde önemli faktörler. Umman takımının Hindistan'dan 59 sıra üstte olduğunu da unutmayalım. 27 Şubat'ta Dubai'de 45 sıra yukarıdaki Azerbaycan ile oynayacaklar.

Challenge Kupası kadrosu tamamen futbol yaşantısını Hindistan'da sürdüren oyunculardan oluşuyor. Climax Lawrance (isme dikkat), Mahesh Gawli, Steven Dias gibi eski tüfeklerin milli takımı bırakmasıyla, Medeira'nın elinde genç ve başarıya aç bir jenerasyon var. Sol bek Syed Rahim Nabi ve elbette Sunil Chhetri altı çizilebilecek iki isim. Nepal'deki turnuvada ilk tur grubunda Kuzey Kore, Tacikistan ve Filipinler'le karşılaşacaklar. Elemelerde gol yemeden gelen Kuzey Kore ve son dönemde büyük çıkış içinde olan Filistin turnuvanın favorileri. Ancak Hindistan, rakiplerini geçip kupayı kaldırırsa ve daha önce elde ettiği başarıyı tekrarlarsa sürpriz olmayacaktır. Bugüne bugün 1 milyar 200 milyonluk nüfusuyla dünyanın en büyük durgun sularından biri. Sanırım ilk aşamada kısa ve orta vadeli hedef olarak bu tip turnuvalarda başarı elde etmek önemli. Ancak Azerbaycan gibi UEFA üyesi ülkelerle ve dahi daha üst sıralardaki takımlarla yapılacak hazırlık maçları Hindistan takımının tecrübe kazanması anlamında faydalı olacaktır. Çin'le birlikte dünyanın en büyük iki havuzundan birine sahip olan Hindistan için umutlanmak anlamında elimizde fazlasıyla veri var. Çin, 2002'de başardı. Hindistan için de bir dünya kupası katılımı neden olmasın? Bugün olmazsa yarın, onlar değilse bir sonraki jenerasyon.

Kaynak: 90 Minutes

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder